Mi is az a tablet?

táblagép vagy tablet PC egy hordozható számítógép, amelyet tartalom megosztásra fejlesztettek ki.  Tulajdonságai és mérete alapján az ún. marokkészülékek (PDAokostelefonok) és a billentyűzettel rendelkező netbookok közé helyezhető. Célja a tényleges hordozhatóság megtartása mellette a kényelmes tartalom felhasználáshoz szükséges (minél nagyobb) kijelző méret elérése. A táblagép elsődleges kezelési felülete a kijelzőként is funkcionáló érintőképernyője, ami a billentyűzettel és egérrel rendelkező számítógépekhez képest eltérő felhasználási, fejlesztési és vezérlési (programozási) filozófiát követel. Leegyszerűsített táblagépekre szabott alkalmazások által egyes alapvető használati funkciók könnyebben vezérelhetőek, mint az ún. „asztali számítógépek” esetén azonban ezen egyszerű használati módon túllépő igény esetén a lehetőségek erősen korlátozottak.

 táblagépek pontos definíciója nehéz, mivel több cég párhuzamosan és több irányból megközelítve fejlesztett olyan modelleket évtizedeken át, amely részben ebbe a szegmensbe sorolható. Így meghúzni egy pontos határvonalat nem lehet. Jobb híján, mivel ezt a piaci szegmenst önállóvá és meghatározóvá az Apple iPad-je tette így ebből a eszközből kiindulva meghatározhatjuk, hogy ma leginkább mi tekinthető táblagépnek és mik a jellemzői.
Az egyik legátfogóbb meghatározás a következő: A táblagép jelenleg a legnagyobb olyan kézben használható személyi számítógép, amely tényleges használat közben is mobilisnek tekinthető, kézben használható speciális támasz (pl. asztal) vagy segédeszköz nélkül.
Mérete leginkább 7–14 inch hasznos képátló közé tehető. Nyilván a mérettrend változhat idővel, de azért ennek rugalmassága behatárolt hiszen a túl nagy készülék elveszíti a könnyen hordozhatóság előnyét a kisebb méret pedig már értelmetlené teszik a már jelenlévő okostelefonok.
Manapság az elvárt jellemzők közé a következő tulajdonságok tartoznak:
 • Nincs beépített billentyűzet, helyette érintőképernyő virtuális klaviatúrával.
 • Színes kijelző.
 • Vezeték nélküli kapcsolat (rendszerint wi-fi).
 • Minimális vezetékes ki- és bemenet (rendszerint audiókimenet és USB-port, ami ideális esetben töltő csatlakozás is).
 • Több órás üzemidő (a mobilitás érdekében).
 • Média fájlokat lejátszik és Internet böngészésre alkalmas.
 • Egyes újabb modelleknél GPS és beépített kamera.

A 2011 év végén a korábban e-könyvolvasókat értékesítő két nagy könyvkereskedelmi on-line cég az Amazon és a Barnes & Noble is belépet a táblagép piacra a maguk fejlesztette alsó kategóriás, olcsó készülékükkel. Ez némileg átrendezi a piacot és kezd körvonalazódni egy ár és szolgáltatás alapú típus rétegződés is. Ez jelenleg szintén három kategóriára bontható:
 • Belépő szintű olcsó táblagépek, amelyek a köznyelvben ún. "fapados táblagépeknek" neveznek. Ezek a korábban említett on-line könyv kereskedelmi cégek táblagépei, mint a Kindle Fire vagy Nook tablet.
  • Jellemzői: 7" képátló, könyv olvasásra optimalizált tükröződésmentes felület. Számos extra szolgáltatás hiányzik, mint például a beépített kamera. Operációs rendszere ingyenes Google Android. Korlátozott alkalmazás választék. Ára: (2011-ben) kb.: 200-250 USD.
 • Középkategóriás táblagépek. Mint az iPad vagy Samsung Galaxy Tab.
  • Jellemzői: 9-10" képátló, Közepes felszereltség az átlag felhasználó számára, főleg internetböngészés és média fájlok lejátszására optimalizált. Korlátozott szoftver választék és telepítési szabadság. Ára:(2011-ben) kb.: 500 USD
 • Felső kategóriás táblagépek: Mint a Asus Transformer Prime. Ezek a klasszikus tábla PC és hibrid készülékek, amelyek akár üzleti célokat is kielégítenek.
  • Jellemzői: 10" nagyobb képátló. Felárért csatlakoztatható billentyűzet. GPS, beépített kamera (akár több), számos extra csatlakozó (pl.:HDMI) Ára:(2011-ben) kb.: 700 USD felett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése